De tidiga åren runt 1000-talet

Från Västergötland, via Normandie till Montgomery

Den förste dokumenterat existerande Montgomeryn, Roger de Montgomery I, levde på 900-talet i Normandie. Hans farfars far hette Gormerick och anlände till Normandie tillsammans med Rollo. Se kartbild. Han och hans ättlingar byggde borgar och rester av en sådan finns i den lilla byn S:t Germain du Montgommery. Det var en tidstypisk enkel konstruktion med en vall där man byggde träpalissader och med an vallgrav utanför. Endast Wilhelm (Erövraren) byggde fästningar i sten. Idag återstår en rund yta (50-70 m i diameter) vallarna och vallgraven. Det mesta övervuxet.

Bilderna är tagna vid en resa 1999.

Roger de Montgomery II (son till Roger) anslöt sig till Wilhelm erövrarens styrkor som i september 1066 seglade mot England. Slaget vid Hastings var en framgång men inte given. Wilhelm erövraren hanterade den centrala delen av armén och Roger den östra. Efter slaget fortsatte erövringen som bland annat innebar att Wilhelm Erövraren startade bygget av ”The Tower” i London. Han nominerade landområden till sina Earls och det byggdes försvarsfästningar/borgar.

Roger byggde snabbt en borg i Arundel och efter ett antal framgångsrika slag i England gav Willhelm Roger Shrewsbury till Roger, där han blev Earl av Shrewsbury. Hans totala ansvar blev att vara Earl av Shrewsbury, Earl av Arundel, Earl av Montgomery och Earl av Mercia. I olika historiska dokument kallas han kort och gott ”The Great Earl”. Enligt Wikipedia är en Earl en brittisk ämbets- och sedermera adelstitel (etablerad av Wilhelm erövraren). I rang motsvarar titeln den kontinentala titeln greve (eng. count) och en kvinnlig innehavare av titeln eller en maka till en earl tituleras countess (grevinna). Ordet har samma språkliga ursprung som den medeltida svenska titeln Jarl.

Montgomery i Wales

I Wales mötte man hårt motstånd men vid Baldwin Castle of Powis segrade Roger. Här byggdes en palissadborg liknande den som fanns i Normandie, som fick namnet Hen Domen. Senare byggdes Montgomery castle och där ligger i dag en stad som fick namnet Montgomery. Att Walesarna, på den tiden, aldrig riktigt accepterade detta framgår av att det Walesiska namnet fortfarande används, dvs staden heter Montgomery på engelska och Trefaldwyn på walesiska (dvs ungefär Baldwin Town).

Roger II stannade en stor del av sitt liv i området och bland annat så lät han bygga ett kloster (The abbey of Shrewsbury) där han också begravdes. Se Wikipedia