Claes Egnell

2011 års Montgomerystipendium från Ann och Robert Montgomery-Cederhielm tilldelas Claes Egnell med motiveringen:

Claes Egnell med Svenska Dagbladets bragdmedalj 1945 samt OS-silvret i lag i Modern Femkamp från OS i Helsingfors 1952. Foto: Lars-Erik Måg

Claes Egnell har under ett långt och ärofyllt liv skördat stora framgångar både inom sin militära karriär och inom idrotten. Hans paradgren var modern femkamp vilket bland annat resulterat i ett OS-silver (1952 i Helsingfors) och titeln svensk mästare sju gånger. Den idrottsliga banan kröntes med att han 1945 tilldelades Svenska Dagbladets Bragdmedalj. Claes var bataljonschef för den svenska FN-styrkan i Gaza och efter sin yrkeskarriär var han verksam som generalsekreterare för skid-VM i Falun 1974.

För familjen, släkten och vännerna har Claes under hela sitt liv varit en förebild utan motstycke och utöver framgångarna är han en okonventionell men framförallt mycket populär person. Även som officer har han varit mycket uppskattad, såväl bland underordnade som bland överordnade. Claes har också varit ett föredöme som make och som far till två barn och farfar till sju barnbarn. Med sitt charmerande och underhållande sätt bidrar Claes till många glada stunder på mässar, på fester och inte minst på Segersjö, den plats som betytt så mycket för Claes och där vi alla fått oss berättat om alla hans fantastiska barndomsminnen.

Segersjö 2011

Ann och Robert Montgomery-Cederhielm

Wikipedia